Hogyan működik egy akkumulátor? Akkumulátor kisülés Melyik akkmulátor a megfelelő járművemhez? Az akkumulátor belső felépítése Az akkumulátorok biztonságos kezelése Ciklikus-kapacitás összehasonlítása VARTA® Powersports AGM akkumulátor beszerelése és töltése Akkumulátorral kapcsolatos kifejezések, definíciók és szójegyzék
← Az akkumulátor alapjai Kétsoros szállítószalag VARTA® akkumulátorokkal

Hogyan működik egy akkumulátor?

Az akkumulátor elektromos áramot tárol jövőbeli felhasználás céljából. Az akkumulátorban feszültség jön létre olyan kémiai reakcióban, amely során két nem egyforma anyag – a pozitív és a negatív lemez – elektrolitba, azaz kénsavból és vízből álló oldatba merül. Egy tipikus ólmos-savas akkumulátorban a feszültség cellánként körülbelül 2 volt, összesen 12 volt. Mihelyt a pozitív és a negatív kivezetés között záródik az áramkör, az akkumulátor áramot ad le. Ez a folyamat akkor indul el, amikor bármilyen áramot igénylő fogyasztót, pl. rádiót, az akkumulátorhoz csatlakoztatunk.

A legtöbb emberben nem tudatosul, hogy az ólmos-savas akkumulátorok működés közben folyamatosan töltődnek vagy kisülnek. Amikor az akkumulátor áramot igénylő fogyasztóhoz – pl. a jármű önindítójához – csatlakozik, az akkumulátor áramot ad le. Az akkumulátor kezd kisülni. Fordított esetben az akkumulátor töltődik, ekkor az áram visszafelé folyik az akkumulátorba, ami visszaállítja a lemezek közötti kémiai különbséget. Ez akkor megy végbe, amikor a jármű további fogyasztók nélkül halad és a generátor tölti az akkumulátort.

Az akkumulátor kisülésekor az ólomlemezek kémiailag egyre hasonlóbbá válnak egymáshoz, a sav gyengül és a feszültség esik. Az akkumulátor annyira lemerülhet, hogy hasznos feszültségen nem képes áramot szolgáltatni.

A kisült akkumulátor elektromos árammal való töltéssel újratölthető. A teljes töltöttség visszaállítja a lemezek közötti kémiai különbséget és az akkumulátor ismét maximális energiát adhat le.

A kisülés és a töltődés ezen egyedülálló ciklikus folyamata azt jelenti, hogy az ólmos-savas akkumulátorok az energiát újra és újra leadhatják és befogadhatják. Minél többször lehet egy akkumulátort kisütni, majd újratölteni, annál „ciklusállóbb”.