Hogyan működik egy akkumulátor? Akkumulátor kisülés Melyik akkmulátor a megfelelő járművemhez? Az akkumulátor belső felépítése Az akkumulátorok biztonságos kezelése Ciklikus-kapacitás összehasonlítása VARTA® Powersports AGM akkumulátor beszerelése és töltése Akkumulátorral kapcsolatos kifejezések, definíciók és szójegyzék
← Az akkumulátor alapjai

Melyik akkmulátor a megfelelő járművemhez?

Honnan tudjuk, milyen akkumulátor kell az autónkba? Az alábbiakban adunk néhány rövid tippet a helyes választáshoz.

A járműve üzemeltetési utasításában olvassa el a járműgyártó javaslatait a következő témakörökben:

Az akkumulátor mérete (BCI szerint) – a járműve fizikai méreteihez legjobban illő akkumulátorméret. Sok járműbe nem csak egy méretcsoporthoz tartozó akkumulátort lehet beszerelni.

Hidegindító áram (CCA) – A hidegindító áram (más néven hideg vizsgálóáram) döntő fontosságú a jó indítóképességhez. A hidegindító áram az az áramerősség, amelyet az akkumulátor -17.8 °C-os hőmérsékleten 30 másodperc alatt képes leadni, mielőtt az akkumulátor feszültsége használhatatlan szintre csökkenne.

Tartalékkapacitás (RC) – ellátja a jármű elektromos rendszerét, ha a generátor meghibásodik. A tartalékkapacitás megadja, hány percig képes elegendő áramot adni az akkumulátor anélkül, hogy a jármű üzeméhez szükséges feszültség a minimális szint alá esne.

A hidegindító áramra és a tartalékkapacitásra is igaz általában, hogy annál jobb, minél magasabb. Ha Ön hideg éghajlaton lakik, a hidegindító áram értéke fontos szempont az akkumulátorválasztásnál. Ellenkező esetben, ha forró éghajlaton lakik, nincs szüksége magas hidegindító áramra.

Ha mélyciklusú akkumulátort keres vízi vagy lakóautó-használatra, szintén figyelembe kell vennie:

  • Az ellátandó berendezés típusa
  • A berendezés működtetéséhez szükséges áramerősség amperben
  • A berendezés üzemeltetési óráinak száma

Szorozza meg az amperértéket az órák számával és megkapja a szükséges amperórák számát (Ah).

A berendezés áramfelvétele (amper) x idő (óra) = Ah

Példa: halászhajó

Fények: 10 x 5 = 50

Elektromos trolling motor: 1 x 5 = 5

Halkereső: 3 x 5 = 15

Rádió: 1 x 5 = 5

Összesen = 75 Ah*

*Olyan akkumulátort keressen, amely a kívánt kapacitást (jelen esetben 75 Ah) meghatározott ideig és feszültség mellett szolgáltatja.

Hogy legyen biztonsági tartaléka, 20%-kal magasabb amperóra-értéket válasszon.