ELSŐ LÉPÉS: az akkumulátor kiválasztása MÁSODIK LÉPÉS: az akkumulátor kiszerelése HARMADIK LÉPÉS: az új akkumulátor beszerelése NEGYEDIK LÉPÉS: az akkumulátor újrahasznosítása
← Beszerelés és csere Egy férfi éppen teszi bele az akkumulátort az autóba - csak a karjai látszódnak.

ELSŐ LÉPÉS: az akkumulátor kiválasztása

A járműve üzemeltetési utasításában olvassa el a járműgyártó javaslatait a következő témakörökben:

Az akkumulátor mérete (BCI szerint) - a járműve fizikai méreteihez legjobban illő akkumulátorméret. Sok járműbe nem csak egy méretcsoporthoz tartozó akkumulátort lehet beszerelni.

Hidegindító áram (CCA) - A hidegindító áram (más néven hideg vizsgálóáram) döntő fontosságú a jó indítóképességhez. A hidegindító áram az az áramerősség, amelyet az akkumulátor -17.8 °C-os hőmérsékleten 30 másodperc alatt képes leadni, mielőtt az akkumulátor feszültsége használhatatlan szintre csökkenne.

Tartalékkapacitás (RC) - ellátja a jármű elektromos rendszerét, ha a generátor meghibásodik. A tartalékkapacitás megadja, hány percig képes elegendő áramot adni az akkumulátor anélkül, hogy a jármű üzeméhez szükséges feszültség a minimális szint alá esne.

A hidegindító áramra és a tartalékkapacitásra is igaz általában, hogy annál jobb, minél magasabb. Ha Ön hideg éghajlaton lakik, a hidegindító áram értéke fontos szempont az akkumulátorválasztásnál. Ellenkező esetben, ha forró éghajlaton lakik, nincs szüksége magas hidegindító áramra.

Ha mélyciklusú akkumulátort keres vízi vagy lakóautó-használatra, szintén figyelembe kell vennie:

Az ellátandó berendezés típusa
A berendezés működtetéséhez szükséges áramerősség amperben
A berendezés üzemeltetési óráinak száma
Szorozza meg az amperértéket az órák számával és megkapja a szükséges amperórák számát (Ah).
A berendezés áramfelvétele (amper) x idő (óra) = Ah

Vitorlázó jacht halad a nyílt vízen keresztül

Példa: halászhajó

Fények
Elektromos trolling motor
Halkereső
Rádió
Összesen

10 x 5 = 50
1 x 5 = 5

3 x 5 = 15
1 x 5 = 5
75 AH*

*Olyan akkumulátort keressen, amely a kívánt kapacitást (jelen esetben 75 Ah) meghatározott ideig és feszültség mellett szolgáltatja. Hogy legyen biztonsági tartaléka, 20%-kal magasabb amperóra-értéket válasszon.