Utasítások az akkumulátor biztonságos feltöltéséhez Biztonsági tippek töltéshez Autóakkumulátor beugratása,bikázás
← Töltés Egy kék autó, amit éppen bikáznak - a vezetékek már csatlakoztatva vannak

Biztonsági tippek töltéshez

Tartós tárolást (12 hónap vagy hosszabb) követően az akkumulátort újra fel kell tölteni, amennyiben a pólusokon mérhető feszültség a szükséges szint alá esik. Újratöltés közben ügyeljen saját maga és munkatársai biztonságára és maradéktalanul tartsa be a biztonsági előírásokat (pl. védőszemüveg viselése).

A járműakkumulátor töltéséhez olvassa el a jármű üzemeltetési utasítását, ill. az akkumulátortöltő használati utasítását. Nézze át a töltőhöz és az akkumulátorhoz mellékelt biztonsági előírásokat. Vegye figyelembe, hogy az akkumulátorok robbanásveszélyes hidrogén-oxigén gázokat, ill. kénsavat tartalmaznak, amely komoly égési sérüléseket okozhat

Biztonságos töltés

SOHA NE TÖLTSE AZ AKKUMULÁTORT, MIELŐTT ÁT NEM NÉZTE A TÖLTÉSHEZ HASZNÁLT TÖLTŐKÉSZÜLÉK HASZNÁLATI UTASÍTÁSÁT. A töltő használati utasításán kívül tartsa be a következő általános szabályokat:

  • Mindig viseljen szakszerű szem-, arc- és kézvédőt.
  • Az akkumulátort mindig jó szellőzésű helyen töltse.
  • A szellőzőkupakok mindig legyenek feszesen zárva és egy legyenek szintben.
  • Mielőtt a kábeleket az akkumulátorhoz csatlakoztatná, a veszélyes szikraképződés megelőzése érdekében kapcsolja ki a töltőt és az időzítőt.
  • Soha ne próbáljon meg tölteni egy láthatóan sérült vagy befagyott akkumulátort.
  • Csatlakoztassa a töltő vezetékeit az akkumulátorhoz; a piros pozitív (+) kábelt a pozitív (+) pólushoz és a fekete negatív (-) kábelt a negatív (-) pólushoz. Ha az akkumulátor még a járműben van, földelés céljából csatlakoztassa a negatív (-) kábelt a motorblokkhoz. Győződjön meg arról, hogy a gyújtás, ill. minden elektromos fogyasztó ki van kapcsolva. (Ha a járműnek pozitív földelése van, kösse a piros kábelt (+) a motorblokkhoz.)
  • Győződjön meg arról, hogy az akkumulátorhoz vezető töltőkábelek nem szakadtak, rojtosak vagy lazák.
  • Állítsa be az időzítőt, kapcsolja be a töltőt és lassan növelje a töltőáramot, amíg a kívánt amperértéket el nem érte.
  • Ha az akkumulátor felforrósodik, vagy az elektrolit heves gázfejlődése vagy fröcskölése következik be, csökkentse a töltőáramot vagy átmenetileg kapcsolja ki a töltőt.
  • Mielőtt a töltőkábeleket lekötné az akkumulátorról, a veszélyes szirkaképződés elkerülése érdekében mindig kapcsolja ki a töltőt.

További források és letöltések:

A helyes karbantartás és gondozás (PDF)

Akkumulátor-ellenőrzési útmutató (PDF)